Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις μητροπόλεις, εμφανίζεται πολύ συχνά το φαινόμενο της "νυχτεριδοφάνιας" . Το φαινόμενο αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Παρατηρήται κατά τις πρωϊνές ώρες
2) Παρατηρήται από άτομα που δεν έχουν φύγει από την μητρόπολη ακόμη , παρ' ότι είναι 14 Αυγούστου
3) Στο φαινόμενο αυτό, το άτομο (που είναι μόνο του συνήθως -υπάρχουν και περιπτώσεις που το φαινόμενο παρατηρήται από περισσότερα άτομα-) . Εντοπίζει μέσα σε κάποιο κλειστό χώρο την ύπαρξη της νυχτακρίδας.
Νυχτακρίδα είναι , όπως φαίνετια και ετοιμολογικά, ένα σαλέφρι που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς αν είναι νυχτερίδα ή ακρίδα. Η ένταση του φαινομένου ορίζεται από μία κλίμακα με κατώτερο όριο το "ίσως είδα μία ακρίδα στον τοίχο, για 2 δευτερόλεπτα" , και κορυφώνεται με το "έχω μια νυχτερίδα στο σπίτι μου" , περνώντας εν τω μεταξύ τα ενδιάμεσα στάδια του περιστεριού-σπουργιτιού-άλλων πουλιών.
ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΝΤΑΣΗΣ:
α) Νομίζω ότι παρατήρησα κάποιο ορθόπτερο, έμιαζε να είναι κολλημένο πάνω στον τοίχο, ίσως είδα απλά τη σκιά του
β) Έχω πολλά ορθόπτερα στο σπίτι μου
γ) Νομίζω ότι είδα ένα σπουργίτι
δ) Νομίζω ότι είδα ένα περιστέρι
ε) Νομίζω ότι είδα μια νυχτερίδα
στ) Έχω ένα σπουργίτι στο σπίτι μου
ζ) Έχω ένα περιστέρι στο σπίτι μου
η) Έχω μια νυχτερίδα στο σπίτι μου
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Η απουσία ξεκούρασης, ο καύσωνας και η παραμονή στην πόλη έχουν ως αποτέλεσμα μία δυσλειτουργεία στις αισθήσεις και την αντήληψη. Έτσι μπορούμε πολύ άνετα να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε δει μια Νυχτακρίδα ενώ ουσιαστικά το μόνο που βλέπουμε είναι η σκιά των μανταλακιων της απλώστρας μας στον τοίχο. (Συνήθως όταν τα μανταλάκια συγκρατούν ζευγάρια κάλτσες οι οποίες μεταμορφώνονται νοητικά σε φτερά)
Η δυσλειτουργία μπορεί πολύ εύκολα να ανακάμψει εάν προσπαθήσουμε να περιεργαστούμε οπτικά το ιπτάμενο αντικείμενο. Εάν τα καταφέρουμε το αποτέλεσμα θα είναι καθυσηχαστικό. Ειδάλως μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο (ανακοπή καρδιακής λειτουργίας) .
Το βασικό είναι να μην πανικοβληθούμε όταν δούμε μια Νυχτακρίδα και να βεβαιωθούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται είτε για Νυχτερίδα είτε για Ακρίδα.
![]() |
Τρεις νυχτακρίδες |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου